Paard en mens in balans

Het complete plaatje

Omgaan met paarden is héél fijn, maar niet altijd makkelijk! Er zijn heel veel verschillende factoren waar we rekening mee moeten houden om alles fijn te laten verlopen. Lees wat ik schrijf,… ALLES fijn te laten verlopen.  In theorie is dat iets wat we graag willen, maar in praktijk zal je merken dat dat niet zomaar mogelijk is.  Maar dat geeft niet! wanneer we kijken naar wat ik het complete plaatje noem, dan hoort daar ook bij dat paard en mens op die weg fouten mogen maken.  Het mooie van fouten maken is, dat we daarvan kunnen leren! Wanneer we als mens daartoe bereid zijn kunnen we het paard helpen, leren om te gaan met ons en alles wat we van hen willen. Dan heb ik jullie ook meteen op het punt waar ik wil beginnen met de uitleg van mijn complete plaatje. 

Een paard doet nu eenmaal anders dan de mens, hij is ook anders dan de mens!!! Dus wanneer we het fijn willen hebben met elkaar, zullen wij mensen ons moeten verdiepen in hoe een paard in elkaar zit. Bijvoorbeeld hoe reageert hij van nature, wat is voor hen normaal. Hoe kan ik hem op een veilig voelende manier voor hem, duidelijk maken hoe het voor ons werkt, zodat we elkaar gaan begrijpen!?  Dat is denk ik het grootste probleem tussen mens en paard, dat ze elkaar niet begrijpen!!!
Wanneer je elkaar niet begrijpt, kan je geen respect opbrengen voor de ander, maar je hebt ook geen vertrouwen in wat de ander doet. Je begrijpt het niet, dus vertrouw je de boel niet. Respect voor iets wat je niet ziet zitten??? Doei… ik ben er weg van!!!  Dat is wat een paard al snel doet, wanneer hij je niet begrijpt…. ervan weg gaan, VLUCHTEN! Misschien alleen mentaal, maar misschien ook lichamelijk.
Wanneer je als mens weet hoe een paard doet, kan je hem helpen zijn angst in de ogen te kijken en erin te ontspannen, zodat hij de volgende keer op jou kan vertrouwen. waardoor hij vervolgens ook Respect gaat tonen, want jij hebt hem immers door zijn angst geholpen! Daarna had hij een fijn gevoel.

Nu zit er wel verschil in welk type paard je hebt. Het verschil in type merk je in zijn reactie. Het ene paard zal reageren door met je te vechten, wanneer hij je niet begrijpt of vertrouwt. De ander gaat voor je vluchten als zijnde weg rennen. ze kunnen ook vluchten in mentaal naar binnen slaan en doen niks meer voor je. Of hij laat zich mentaal breken en ondergaat alles. Het mooiste is natuurlijk, dat jullie elkaar begrijpen waardoor jullie de wereld aan kunnen.

Dan komen we op een volgend punt van het complete plaatje.
Stel je hebt een paard en je denkt elkaar volledig te begrijpen. Je merkt alleen wel tijdens het rijden, dat je paard de ene kant op fijner loopt in de bak, dan de andere kant. Of dat je paard zelfs in het bos scheef onder je loopt en zijn hoofd standaard naar links of rechts heeft. De ene teugel is strak en sterk, de ander krijg je juist geen contact mee. Je hebt dus te maken met een paard wat in verticale disbalans is. Wanneer je dat niet herkent zal je plaatje niet compleet zijn en zal jullie samenwerking nooit helemaal fijn verlopen. Eigenlijk begrijp je je paard dus toch niet helemaal, want je weet niet hoe zijn lijf werkt. Het paard biedt weerstand, raakt in paniek of krijgt blessures.

Om het nog minder eenvoudig te maken, beschikt het paard ook nog over de gave dat ze ons mensen kunnen spiegelen. Dat is écht prachtig, maar kan ook zo ontzettend confronterend zijn!!! In vogelvlucht vertelt, betekent het, dat ze bij mij iets anders laten zien dan bij jou. Heel simpel gezegd, kijken we in de spiegel wanneer we naar ons paard kijken. Ze pakken onze emotie, gedachten, gevoelens en doen er hun ding mee.  Wat betekent, dat je jezelf genadeloos kan tegenkomen in de omgang met je paard. Wanneer je ernaar wil en kan kijken is het Écht prachtig, je wordt er altijd beter van!

Naast deze 3 hoofdpunten, zijn er nog heel wat kleinere punten die ook bij het “complete plaatje” horen. Daar zal ik hier niet verder op in gaan, maar die komen vanzelf voorbij op de weg naar ” …

Het is niet makkelijk om het plaatje compleet te krijgen en je moet het aan willen gaan om er samen beter van te worden. Samen onvoorwaardelijk door alles heen kunnen gaan. Geen goed of fout meer hebben, alles is oké en voelt uiteindelijk superfijn samen. Ik gun het jullie zo!!! Ik vertel je er graag meer over en wie weet kan ik je het verschil laten ervaren van omgaan met je paard en samen één zijn met je paard. Het is een wereld van verschil én het maakt het verschil in jullie wereld.

Antoinette