Paard en mens in balans

Klant ervaringen

In maart 2020 heb ik Covid-19 opgelopen en ben behoorlijk ziek geweest. In de nasleep hiervan heb ik enorm veel baat gehad bij de revalidatie training die ik bij Wiljan heb gevolgd. Ik was erg teruggevallen in conditie en kracht. En ik was heel erg kortademig, waardoor ik soms zelfs paniekerig werd. Wiljan heeft me geleerd hoe ik op zo’n manier kan ademen dat ik rustig blijf van binnen en vanuit die goede adembeheersing mijn conditie weer kon gaan opbouwen met gerichte oefeningen en een realistisch trainingsschema. De EC-HRV app was daar heel behulpzaam bij, waardoor Wiljan mij ook tussentijds op afstand kon coachen. Ik wens iedere Long Covid patiënt de begeleiding van Wiljan toe! Het helpt je enorm om weer vertrouwen te voelen, vertrouwen dat je er weer bovenop komt!

Nadat ons vorige paard tamelijk plotseling was overleden kwam er bij toeval al heel snel een nieuw paard op ons pad. Vanaf het allereerste begin heeft Antoinette ons en ons paard begeleid in het rustig leren kennen van elkaar. We hebben alle tijd genomen om een band met ons paard op te bouwen, te wandelen, grondwerk te doen aan de longe en aan de hand, gewoon tijd met haar door te brengen. Antoinette heeft ons veel verteld en laten zien over gedrag in de kudde, lichaamstaal, leiderschap, vertrouwen, signalen van het paard. Eigenlijk leert zij ons te denken en te voelen vanuit het paard, en dat is een enorme verrijking. Heel belangrijk om op die manier samen te werken met je paard, je doet het samen, in wederzijds begrip en respect.

Met mijn paard kom ik uit een heel diep dal. Zonder de hulp van Antoinette was ik hier niet uitgekomen. Het is zelfs maar de vraag of ik mijn paard nog wel gehad zou hebben..... Binnen een paar maanden nadat ik mijn paard gekocht had ging het al mis en achteraf gezien kwam dat door mijn onzekerheid. Ik kon nog maar weinig met haar beginnen en zelfs het uit de weide halen was een probleem. Antoinette heeft ons hier super goed mee geholpen. Ze heeft ons helemaal terug laten gaan naar de beginselen ‘hoe om te gaan met je paard’ met als doel om het wederzijds vertrouwen en respect weer te herstellen. Haar aanpak heeft mij enorm veel geleerd en opgeleverd.

Met het rijden op mijn paard ging het steeds verder bergafwaarts. Steeds had ik het idee dat ik dingen van haar vroeg die ze niet kon uitvoeren en steeds vaker toonde ze verzet. Met dit probleem kwam ik bij Antoinette terecht. Al bij de eerste les constateerde Antoinette dat mijn paard extreem links gebogen is en dat dat haar enorm belemmerde in het bewegen. Van Antoinette ben ik nu aan het leren hoe ik mijn paard recht kan krijgen zowel onder het zadel als aan de longeerlijn. De wekelijkse lessen van Antoinette helpen mij en mijn paard enorm goed en ik ben daar zo blij mee. Ik ben heel anders gaan rijden dan ik altijd deed en er ging een wereld voor me open. Door de visie en kennis van Antoinette heb ik het plezier in rijden weer terug gekregen.

Ik train nu bijna een jaar met Wiljan, waarbij de focus vooral in het begin lag op het beheersbaar krijgen van vermoeidheidsklachten gerelateerd aan ontstekingen in mijn lichaam, grenzen leren kennen en herkennen in dagdagelijkse belastbaarheid en fysiek sterker worden. De trainingen hebben niet alleen fysiek enorm bijgedragen ook mentaal ben ik weerbaarder. Mijn klachten zijn beheersbaar en ik voel me fit. Wiljans geduld, vastberadenheid om tot een oplossing te komen en de mate waarin hij precies kan lezen wat ik wel, maar ook wat ik niet aankan dragen in grote mate bij aan het terugkrijgen van controle over mijn leven en ik kijk uit naar alle doelen die we samen in de toekomst zullen bereiken.

Mijn dochters hebben een hele fijne dag gehad met Doreth en de paarden. Veel geleerd over de omgang met paarden maar ook over onszelf. Prachtige omgeving ook, een echte aanrader om tot rust en tot jezelf te komen.