Paard en mens in balans

Gevolgen van niet erkende natuurlijke scheefheid van het paard

Wist je dat ieder paard een bepaalde scheefheid in zijn lijf heeft van nature?

Dat betekent dat het ene paard een beetje naar rechts gebogen zal staan waar het andere naar links neigt. Sommige onder ons zullen nu denken huh, is een paard scheef? Sommige zullen denken, dat weet toch iedereen… dat een paard van nature scheef is!?  Scheefheid is niet erg,  zolang je paard maar niet onder het zadel hoeft te lopen,of in ieder geval niet belast wordt met werkzaamheden die hij in de natuur niet zou hoeven doen. Een paard krijgt pas last van die scheefheid wanneer wij hen dingen laten doen onder het zadel, aan de longe of aan de hand zonder het probleem van die scheefheid te erkennen.

Iets erkennen gebeurd meestal pas, wanneer je de gevolgen daarvan gaat herkennen!!! Een voorbeeld,… je paard loopt linksom fijner in de bak dan rechtsom, rechtsom pakt hij de binnenteugel en maakt zich daarop sterk. “wat een draak is het toch ook hé”… dat is iets wat ik regelmatig hoor, wanneer ik mensen zie worstelen om hun paard in te laten buigen naar rechts terwijl het dier linksgebogen loopt op dat moment.  (beeld je in dat je paard een banaan is met een kromming in het lijf) Een linksgebogen paard heeft dan de holle kant (van de banaan) aan zijn linkerkant, dus moet op zijn bolle kant de bocht om. Dat gaat niet, want hij draagt het meeste gewicht op dat voorbeen/ schouder aan de bolle kant.Probeer maar eens uit bij jezelf… zet je gewicht op je rechter heup(dat is dan de schouder van het paard) en probeer een cirkel naar rechts te lopen, zonder het gewicht van je rechter heup te halen. lukt niet zo makkelijk hé!? Het paard blokkeert dus op de binnenschouder en kan daardoor letterlijk de bocht niet om. 

Dit is een voorbeeld, maar zo zijn er vele voorbeelden van signalen die het paard aan ons geeft om te vertellen dat hij iets niet kan. Een paard zal van nature alles voor ons proberen te doen wat binnen zijn vermogen ligt. Zolang het enigszins gaat voor hun lijf. 

Nog te veel mensen rijden op een paard zonder te weten hoe het paardenlichaam werkt.Daardoor zijn er veel blessures en zijn paarden vaak al op jonge leeftijd stuk gereden. Men zoekt het meestal in het moeilijke karakter van het paard. Soms hangen ze er een ander bit in en zal het paard (tijdelijk) doen wat de ruiter vraagt. (wanneer het bit net iets pijnlijker is dan bv. de schouder die blokkeert, zal het paard kiezen voor het minst pijnlijke) Of ze binden er allerlei hulpteugels aan om het paard toch in te laten buigen daar waar de mens het wil.Met ALLE GEVOLGEN van dien… Sommige paarden zijn zo scheef, dat ze uit paniek gaan rennen, bokken, steigeren etc., maar de meesten lopen alleen de ene kant op minder fijn dan de andere kant op. Wanneer je dat niet herkent/erkent,gaan ze op de lange duur écht stuk!!! Dat is zo jammer en niet nodig. 

Soms moet je totaal anders gaan kijken naar hetgeen wat je al jaren klakkeloos doet om een fijn resultaat te krijgen. Met de juiste kennis over het paardenlijf kunnen wij problemen voorkomen.