Paard en mens in balans

Saskia

Voedingsdeskundige

Sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd geweest in voeding. Koken. Lekker eten. Ook in mijn opleiding en werk is voeding altijd een hoofdthema geweest. Na ruime ervaring met voeding van de mens (voedingsonderzoek en sportvoeding) specialiseer ik me verder in voeding voor paarden en pony’s. Ik ben ervan overtuigd dat goede voeding bijdraagt aan de gezondheid en welzijn van het paard.

Als blijkt dat je paard niet helemaal lekker in z’n vel zit, of te dun of te dik wordt, dan kan het zinvol zijn om eens goed te kijken naar wat je paard allemaal eet en wat hij nodig zou hebben. Misschien mist er iets in zijn voeding waardoor hij tekorten krijgt, of krijgt hij van andere voedingsstoffen juist teveel binnen.

Om een goed beeld te krijgen van de conditie van je paard zal ik je veel vragen stellen over je paard. Ik zal vragen wat je paard krijgt aan ruwvoer, krachtvoer en supplementen. Ook zal ik vragen hoe vaak, hoe lang en hoe intensief je met je paard aan het werk bent. En natuurlijk zullen we het hebben over speciale omstandigheden van je paard: is spieropbouw nodig, moet je paard afvallen, is je paard drachtig, enz.

Vervolgens zal ik een voedingsanalyse maken en een advies opstellen waarmee je de voeding van je paard kunt verbeteren. Hierbij zal ik rekening houden met bepaalde wensen die je hebt, bijvoorbeeld over het gebruik van bepaalde merken voer.  Het voedingsadvies zullen we dan samen bespreken zodat ik kan uitleggen waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn.

Ik werk onafhankelijk en ben daardoor niet gebonden aan het adviseren van bepaalde merken voer.  Mijn wens is voer te kiezen dat goed is voor een paard in een bepaalde situatie en waar het paard zich goed bij voelt.  En daarnaast moet jij er natuurlijk ook van overtuigd zijn dat het voer dat je aan je paard geeft het beste voor hem is.