Paard en mens in balans

Ine

Coach, paardencoach

Zo lang ik mij kan herinneren hebben paarden een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. De vroegste herinnering gaat over Bruintje, de Shetland pony van mijn opa. In mijn kinderogen van toen was dat een reusachtig paard. Bruintje was mijn eerste grote paardenliefde. Daarna volgden vele jaren vól pony’s en paarden, lessen op de rijvereniging, buitenritten, ponykampen, talloze wedstrijden, dressuur, springen, endurance. Na een ongeluk op mijn 18e kreeg ik te horen dat ik nooit meer zou kunnen paardrijden. Dat heb ik 30 jaar braaf volgehouden, totdat mijn dochter alweer een paar jaar paardrijles had (is paardengekte erfelijk?😉) en ze mij overhaalde om het toch weer eens te proberen. Dat heb ik gedaan… en ik was zielsgelukkig! Al vrij snel kwam Percy in ons leven, een prachtige wijze merrie. Zij is voor mij de stimulans geweest om het werken met paarden te gaan integreren in mijn werk van coach, trainer en adviseur. Percy is eind 2020 overleden en het lijkt erop dat haar dochter Esrha hetzelfde vlijmscherpe coach talent heeft als haar moeder.

In mijn werk gaat het om potentieel (‘wat heb ik nog méér in me?’) en vitaliteit (‘hoe kan het weer gaan stromen?’). Heb jij het gevoel op de een of ander manier vast te zitten? Vast in ingesleten patronen en mechanismen, die misschien ooit behulpzaam waren, maar nu alleen maar in de weg lijken te zitten? En dat je weer wilt ‘ademen’, ruimte voelen voor wat je écht graag wilt, aanboren wat in jezelf ergens verborgen ligt en tot nu toe ongezien en onbenut is gebleven? Het gevoel dat je op de drempel staat van een volgende stap, maar je weet niet goed hoe die stap te zetten? 

Ik ga met je op zoek naar datgene waar je energie van krijgt, naar de energiebron in jezelf, want die is altijd binnen handbereik. Wat kun je in jezelf ‘aan’ zetten om weer ruimte te voelen, vertrouwen, rust, blijdschap, kortom: weer vitaliteit te voelen? Dan volgen de keuzes en beslissingen vanzelf, dan kloppen ze, dan is het in balans. En kun jij weer verder.

Het liefst werk ik buiten; de natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron. En misschien wil je weten wat de paarden je te vertellen hebben?

Paarden zijn mijn collega-coaches. Zij zijn onverbiddelijk eerlijk in hun waarneming. Zij reageren op hun omgeving (waarvan ook wij deel uit maken) met één criterium: is het veilig? En veilig is in dit verband: past jouw gedrag bij jouw intentie en emotie? Een paard zal je genadeloos liefdevol confronteren met jezelf, met alles wat je bij je draagt. Als je bereid bent daar naar te kijken en ervan te leren kun je je geen wijzere leermeesters wensen dan paarden. Een unieke en diepe ervaring!

Zie ook:
www.wisdomwithhorses.earth
www.deleeuworganisatieadvies.nl